Architektura

The construction follows the edges of the urban plan and maximizes the permitted building capacity. The completed volume contains voids for the entrance, balconies, and spaces at various heights inside. The exterior shape of the building and its continuity with the existing industrial construction means that it blends into the…

The main library hall of the Universitat Pompeu Fabra is housed in the former Barcelona water tank (Josep Fontseré, 1874), while the book collections, access foyer and all the library services are housed in another building annexed to this one. The new project is juxtaposed to existing building and alters…

Since the site was located right on the seafront, the architects felt that in a programme of offices and labs such as this one, it should be possible to view the sea from all angles. Hence the form of the building. On the other hand, the building reflects the intention…

This project stands on a rectangular site between the two very deep walls of the neighboring buildings. The residential apartments are arranged like a fan in order to improve the spatial quality of the entrance and the apartment interiors and orientation. The rooms that are required to have orthogonal lines…

The building adopts the form of a single container, accommodating two concert halls with seating capacities for 2500 and 700 people respectively, separated by a public foyer, a kind of open plaza dominated by a lantern-impluvium. A concrete gridiron clad with steel panels on outside and oaken panels on the…

Correa and Milá demonstrate their innovative skill in interior décor in this emblematic building, where diners can sample all kinds of Spanish omelets (truites) today. The exterior and the photographs of the model Karin Leiz, which measure approximately 1.5m x 0.5m, are the work of Leopoldo Pomès. In the 1970s,…

This building completes the complex of research centers attached to the Hopital del Mar. Located on a seafront noted for its large number of singular tower blocks, this low-rise, long building is in the elliptical shape of a trucated cone. It stands on a platform on which all entrances converge…

Following the work he did for the competition for the corporate headquarters of the Royal Catalan Car Club (R.A.C.C.), Robert Terradas attempted to organize the program for the offices of the Professional Association of Doctors using a similar volume yet one that was more contained given that it was in…

This complex consisted of a block of 200 duplex apartments and an open space, a library, a club, a kindergarten, a play area, shops and workshops. It was built as part of the social plan approved by the Government of Catalonia. The configuration of the block allows for apartments with…

The project included three interventions on the same block: six terraced homes preceded by a gas station, now in a very poor state of repair, and existing volumes that the architect made the most of by converting them into workshops and a store for the Seida car compny, which are…

It was decided to preserve the character and structure of the Pati de les Dones, provided by the U-Shaped existing building. The intervention was restricted to closing the patio with the building that contains all vertical communications and to creating a large entrance hall beneath the Pati de les Dones….

Send this to a friend